شناخت خود؛ 5 گام برای خودشناسی و شناخت علایق خود

به گزارش سریال شهرزاد، برای شناخت خود باید شخصیت، ارزش ها، آرزوها و علایق خود را بشناسیم تا بتوانیم به خود واقعیمان رسیده و با پذیرش آن زندگیمان را زیباتر سازیم.

شناخت خود؛ 5 گام برای خودشناسی و شناخت علایق خود

شناخت خود راهی است که ما را به آن کسی که در حقیقت هستیم می رساند. زمانی که ما خود واقعیمان را شناخته و آن را بپذیریم قطعا زندگیمان بسیار زیباتر و آسان تر خواهد شد. پس بهتر است به جای فرار از آن به استقبالش برویم و مطمئن باشیم هر چقدر هم غیرعادی و متفاوت باشیم زندگی با خود واقعی فوق العاده خواهد بود.

ضرورت شناخت خود

  • شناختن خودتان چیزی فراتر از این است که چه رنگی را دوست دارید، چه نوع موسیقی را می پسندید و یا چه رشته تحصیلی را ترجیح می دهید. شناخت خود فرایند درک کردن خودتان در سطحی عمیق تر است که شما را با تردیدها و ناامنی های درونی تان روبه رو می نماید و باعث می گردد نگاهی جدی به سبک زندگیتان داشته و آن را زیر سوال ببرید. راهی غیرقابل پیش بینی که برای پیمودن آن باید مشتاق باشید.
  • شناختن خود و دانستن اینکه چه نوع آدمی هستیم برای رسیدن به باورهای اعتلا بخش در زندگی مهم است. برای رسیدن به اهدافمان در زندگی در ابتدا آنچه که اهمیت دارد باور کردن خود و شناخت توانایی ها و ضعف های ماست و این همان جهت شناخت خود است.
  • خودشناسی در زندگی اجتماعی و کنار آمدن با دیگران نیز موثر است؛ زیرا وقتی انسان حالات و ویژگی های روحی خود را شناخت، می داند که در هر جامعه ای و در هر شرایطی چگونه باید برخورد کند. به عنوان مثال، اگر فردی به این نتیجه دست یافت که روحیه انتقاد پذیری را ندارد و زودرنج است، می تواند از موقعیت ها و محیط هایی که افراد را مورد انتقاد قرار می دهند، اجتناب کند.
  • هیچ اشکالی ندارد که بفهمید قلبتان چه می خواهد. هیچ اشکالی ندارد که برای ارتباط برقرار کردن با روحتان، بقیه جهان را با خودتان هماهنگ کنید. شاید غیرعادی باشد اما اشکالی ندارد. پس انجامش دهید. مطمئن باشید از شناختن کسی که درونتان است، پشیمان نخواهید شد. زیباترین چیزی که در زندگی تان خواهید دید زمانی است که به کسی تبدیل شوید که از همان ابتدای تولد واقعا باید می بودید.

پنج قدم ضروری برای شناخت خود

در راه شناخت خود باید صادق بود و حتی از یک دوست که صادق است و با ما کاملا آشنایی دارد یاری گرفت. گاه ما دوست داریم چیزی که پرسش ها از ما می خواهند باشیم اما واقعیت این است که نیستیم پس باید برای شناخت نقاط ضعف و قوت خود صادق باشیم. برای قدم برداشتن در این جهت گام های زیر را بردارید.

بیشتر بدانید: صداقت بیش از حد در روابط - مفید یا مخرب؟

1. شخصیت خودتان را بشناسید.

شناخت شخصیت خودتان اولین قدم است. شما مجموعه ای از نظرات دیگران نسبت به خودتان را دارید که یکی از جنبه های آن است.همچنین خودتان مجموعه اطلاعات شخصی هم درمورد اینکه چه نوع شخصیتی دارید و یا در اوقات تنهایی یا در جمع چطور آدمی هستید دارید.

از خودتان سوال کنید، چه خصوصیات اخلاقی دارید؟ بین دوستانتان چطور هستید؟ درمورد غریبه ها چطور؟ جهانی بیرون چه شخصیتی از شما می بیند؟در روزها خوب و روزهای بد چه واکنشی دارید؟ به جهانی اطرافتان چطور واکنش می دهید؟

2. ارزش های اصلی تان را بشناسید.

ارزش های اصلی شما آن قوانین و اصول اخلاقی هستند که نزدیک قلبتان نگه می دارید. در محل کار، در خانه، در همه جنبه های زندگی، کدام ارزش ها را هیچوقت نمی توانید نادیده بگیرید؟ اینها ارزش های اصلی شما هستند. صداقت، راستی، امنیت یا انعطاف پذیری؟ متعهد بودن به دیگران، عقلانیت یا یادگیری، آسایش اقتصادی یا خوشگذرانی؟

3. بدنتان را بشناسید.

شما چقدر بدنتان را می شناسید، نفس کشیدن، توانایی ها، محدودیت تعادل و انعطاف پذیری تان را تا چه اندازه می شناسید؟ آیا تابحال بدون اینکه امتحان نموده باشید، گفته اید بدن من اینکار را نمی تواند انجام دهد یا نوع بدن من به این کار نمی خورد؟ قبل از اینکه درها را به سمت چیزهای امکان پذیر ببندید، یکبار دیگر نگاه کنید.

4. آرزوهایتان را بشناسید.

آرزوها و امیدهای شما راه شما را به سوی آینده می سازند. یاریتان می نمایند زندگی را بسازید که به داشتن آن افتخار کنید. سعی کنید آرزوهایتان را هم خوب بشناسید. سعی کنید جزییات و خصوصیات آنها را تحلیل کنید. در جهت شناخت خود آرزوها و رویاهایتان را بخشی از وظایف روزانه تان ببینید. آنها را جدی بگیرید. روی آنها کار کنید. به جای مخفی کردنشان یا خجالت کشیدن بخاطرشان، آنها را با افتخار مطرح کنید.

اگر می خواهید موسیقی دان شوید، از خودتان سوال کنید: چه سازی دوست دارید بزنید؟ به چه سطح حرفه ای می خواهید برسید؟ می خواهید این بخش از زندگی تان تا چه اندازه عظیم گردد؟ و آنقدر پیش بروید تا همه چیز را درمورد آرزوهایتان بفهمید.

5. علایق و عدم علایقتان را بشناسید.

چه چیزهایی را دوست دارید و چه چیزهایی را دوست ندارید؟ برای اینکه علایق و عدم علایق خودتان را معین کنید، وقت بگذارید و این کار را برحسب نظر دیگران انجام ندهید. خودتان تصمیم بگیرید. خیلی ها در زندگی شان چیزهایی که همه دوست دارند را دوست داشته و از چیزهایی که بقیه دوست ندارند، خوششان نمی آید. شما این کار را نکنید.

تعریف کردن علایق و عدم علایقتان شجاعت می خواهد اما برای شناخت خود ضرورت دارد. اگر به انجام کارهایی که خسته و کسل تان می نماید ادامه دهید و چیزهایی که به شما لذت می دهند را نادیده بگیرید، بخشی از آنکه هستید را فراموش خواهید کرد. مطمئنا چنین راهی شما را به سمت خوشبختی نخواهد برد.

بنویسید تا خودتان را بیشتر بشناسید

نوشتن رویدادها و خاطرات یکی از بهترین راه های شناخت خود است. چنان که سندی گریسون بیان می دارد؛ نوشتن به شما یاری می نماید تا با خرد درونی خود ارتباط برقرار کنید، چیزی که در جهانی پر سروصدا ما بسیار مهم و لازم است. پس اگر می خواهید صدای درون خود را بشنوید باید سکوت کنید. نوشتن یکی از راه های سکوت است و خودشناسی را سرعت می بخشد.

نوشتن هیچ قانونی ندارد. تنها ساعت را کوک نموده و آغاز به نوشتن کنید. تا وقتی ساعت زنگ نزده، دست از نوشتن برندارید. در پایین به پنج تسریع نماینده فرایند خودشناسی از کتاب سندی گریسون اشاره می کنیم.

1. نمی خواهم در خصوص ... بنویسم. این روش در واقع حیله ایست برای ناخودآگاه تان تا از حفاظت شما در برابر احساساتی که در زیر سطح مخفی شده اند، دست بردارد و اجازه دهد تا خود واقعی تان بر روی کاغذ سفید، نقش ببندد. ساعت را برای ده دقیقه بعد کوک کنید و هرچه که به ذهن تان آمد بنویسید. مهم این است که صادق و آسیب پذیر باشید. در خصوص سخت ترین چیزهایی که بنظرتان می آید، بنویسید. بعد از اتمام، می توانید کاغذتان را پاره کنید. اینکه به خود اجازه دهید درمورد چیزی که قطعا مایل به نوشتن در خصوص آن نیستید بنویسید، شما را دقیقا به همان چیزی هدایت می نماید، که باید روی آن وقت گذاشته و کار کنید.

برای مثال : نمی خواهم در خصوص اینکه چه طوری هنوز از مادرم بخاطر فلان قضیه عصبانی ام بنویسم ..... و بعد بنویسید ....

2. من الان چه کسی ام ؟ دوباره ساعت را برای 10 دقیقه کوک کنید و به این سوال جواب دهید. همچنین ببینید که در زمان های دیگر زندگی تان مثلا 8 ، 16 ، 25 سالگی چه بوده اید؟

آن موقع که بوده اید؟ تفاوت های بین کسی که بوده اید و کسی الان در حال شدن هستید را توضیح دهید. ماه ها و سال های پیش رو چگونه زندگی شما را شکل خواهد داد؟ و بعد آن قسمت ازخود را که همواره بوده و هست توصیف کنید. نگاه این خود به زندگی شما چگونه است؟ تا بحال این خود چگونه شما را هدایت نموده است؟ آخرین باری که به خود درونی تان که همواره آنجاست، سر زدید کی بود؟

3. چیزهایی که دوست دارم. چقدر برای شناخت چیزهایی که حقیقتا شما را خشنود می نمایند، وقت گذاشته اید؟ درمورد هرچیزی که باعث لذت شما می گردد و لبخند بر لبانتان می نشاند، بنویسید. خواه چیزهای گران مثل یک استراحتگاه استوایی و یا چیزهای بی قیمتی مثل حمام حباب یا رفتن به ساحل با خانواده باشد. مرتبا به این لیست اضافه کنید.

4. اظهار کنید که چقدر شگفت انگیزید. از ده خصوصیت عالی خود لیستی تهیه کنید و به خود بگویید که شما بودن امن و بی خطر است.

5. مکالمه با خود 99 ساله تان. وانمود کنید که 99 ساله هستید، بسیار عاقل و در سلامت کامل . به این سوالات پاسخ دهید:

چیزی هست که بخواهی من بدانم؟ در این روزها و سال های آینده باید روی چه چیزی تمرکز کنم؟ چه چیزهایی می توانستم انجام بدم یا تجربه کنم که بهترین تاثیر را روی زندگی ام داشته باشد؟

اگر کسی نوشته های شما را خواند، چه؟

  • افراد معمولا خاطرات خود را نمی نویسند زیرا می ترسند دیگران آن ها را بخوانند. با گذشت زمان پی می برید که افکار ما وقتی در ذهنمان در حال گردش اند، بسیار عظیم تر احساس می شوند. آوردنشان روی کاغذ آن ها کوچک می نماید. وقتی همه افکارتان را روی کاغذ سفید، خالی کردید، می توانید به یک نمای کلی از آن ها برسید و دیگر به اندازه قبل ترسناک به نظر نخواهند رسید. هرگاه که خود را کاملا به کاغذ سفید جلویتان می سپارید، کمی بیشتر به خود حقیقی تان نزدیک می شوید. آنجا جایست که عظمت تان می تواند با شما نجوا کند و تمام آنچه را که برای شدنش به زمین آمدید به یادتان آورد.

شناخت خود یاری تان می نماید وارد جهت خوشبختی شوید که هیچوقت حتی تصورش را هم نداشتید.

منبع: setare.com

به "شناخت خود؛ 5 گام برای خودشناسی و شناخت علایق خود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شناخت خود؛ 5 گام برای خودشناسی و شناخت علایق خود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید